Laman Web Rasmi Dewan Bandaraya Kota Kinabalu

sticker3

sticker5

sticker7

Laman Utama

DBKK MENJALANKAN OPERASI KE ATAS ANJING TIDAK DILESENKAN DI TAMAN PERUMAHAN

KOTA KINABALU: Sejumlah 19 keping kompaun telah dikeluarkan oleh Dewan Bandaraya Kota Kinabalu atas kesalahan memelihara anjing tanpa lesen yang sah dalam satu operasi yang dilakukan oleh Unit Kawalan Haiwan, DBKK di Taman Foh Sang baru-baru ini.  

Menurut Pengarah Jabatan Kesihatan Persekitaran Bandaraya DBKK, Robert Lipon, pihaknya sedang menjalankan pemeriksaan dari rumah ke rumah bagi memastikan agar anjing yang dipelihara mempunyai lesen anjing yang sah bagi tahun 2017  seperti yang diperlukan di bawah Undang-undang Kecil Pendaftaran dan Kawalan Anjing 1963 ( pindaan ) 2008/ (Registration and Control of Dogs By-Laws 1963 (Amendment) 2008).

 Beliau berkata sesiapa yang didapati membela anjing tanpa lesen anjing yang sah  boleh dikenakan kompaun sebanyak RM100 untuk setiap seekor anjing yang dipelihara. Bagi mengelakkan tindakan kompaun seumpama ini, pemilik anjing adalah dinasihatkan untuk mendapatkan lesen anjing di kaunter bayaran di Bangunan DBKK atau di kaunter bayaran DBKK di Tingkat 7, Bangunan Centre Point.

DSC 8102

 

BANDARAYA BERKEMBAR KOTA KINABALU