SEJARAH AWAL KOTA KINABALU
Pada akhir tahun 1800-an, Syarikat Borneo Utara British (BNBC) mula menubuhkan koloni di seluruh Borneo Utara (kini Sabah). Pada tahun 1882, Syarikat Borneo Utara British tersebut mengasaskan penempatan kecil di kawasan yang dikenali sebagai Teluk Gaya yang telah didiami oleh orang-orang Bajau. Penempatan pertama di Pulau Gaya (Pulau Gaya). Pada tahun 1897, penempatan pertama ini telah dibakar dan dimusnahkan oleh pejuang kebebasan asli Bajau yang diketuai oleh Mat Salleh.
 
Selepas pemberontakan tersebut, Syarikat Borneo Utara British telah memutuskan untuk memindahkan penempatan ke tanah besar dengan tujuan ia lebih mudah dipertahankan dan bertentangan dengan Pulau Gaya. Perkampungan nelayan yang berhampiran yang dinamakan Api-Api menjadi penempatan Syarikat Borneo Utara British yang baru. Lokasi baru ini kemudian ditetapkan sebagai pelabuhan utama serta perhentian untuk North Borneo Railway. Ia telah berkembang dan dinamakan semula sebagai Jesselton, dinamakan sempena Sir Charles Jessel, Naib Pengerusi Syarikat ketika itu.

"Jesselton telah dibakar oleh tentera British yang bakal berundur dalam Perang Dunia II untuk menghalang ia daripada jatuh ke tangan Jepun. Selepas Jepun mengambil alih Borneo, ia sekali lagi dinamakan Api. Beberapa siri pemberontakan terhadap pentadbiran tentera Jepun berlaku di Api. Salah satu pemberontakan utama yang berlaku pada tahun 1943 oleh kumpulan yang dikenali sebagai Gerila Kinabalu terdiri daripada penduduk tempatan. Tentera Jepun menghentikan pemberontakan itu selepas ketuanya, Albert Kwok, ditangkap dan dihukum mati pada tahun 1944. Pada peringkat akhir perang, pekan ini telah dimusnahkan lagi oleh pengeboman Bersekutu sebagai sebahagian Kempen Borneo pada tahun 1945, menyebabkan hanya tiga bangunan yang kekal berdiri. Peperangan di Borneo Utara berakhir dengan penyerahan rasmi Tentera Darat ke-37 Jepun oleh Leftenan Jeneral Baba Masao di Labuan pada 10 September 1945."

"Selepas perang, Syarikat Borneo Utara British kembali untuk mentadbir Jesselton tetapi tidak mampu untuk membiayai kos pembinaan semula yang besar. Mereka memberikan kawalan Borneo Utara kepada Mahkota British pada tahun 1946. Kerajaan penjajah yang baru dipilih untuk membina semula Jesselton sebagai ibu negeri Borneo Utara dan bukannya Sandakan, yang juga telah dimusnahkan oleh perang.

Apabila Borneo Utara bersama-sama dengan Sarawak, Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu membentuk Persekutuan Malaysia pada tahun 1963, negeri itu dikenali sebagai Sabah dan Jesselton kekal sebagai ibu negeri. Jesselton telah ditukar nama kepada Kota Kinabalu pada 30 September, 1968 dan menerima status bandaraya rasmi daripada kerajaan Malaysia pada 2 Februari, 2000."

ETYMOLOGI

Kota Kinabalu dinamakan selepas Gunung Kinabalu yang terletak kira-kira 50 kilometer Timur-Timur Laut bandar. Kinabalu berasal dari nama ‘Aki’ Nabalu yang bererti tempat dihormati orang mati, di mana, ‘Aki’ bermaksud nenek moyang atau datuk dan ‘Nabalu’ menjadi nama untuk gunung dalam bahasa Dusun. Terdapat juga sumber yang mendakwa bahawa istilah yang berasal dari ‘Ki Nabalu’ yang ‘Ki’ bermaksud mempunyai atau wujud dan ‘Nabalu’ bermakna semangat mati.

Kota adalah perkataan Melayu yang bermaksud kubu atau bandar. Ia juga boleh digunakan secara tidak rasmi untuk merujuk kepada mana-mana kota-kota atau bandar-bandar. Mulai sekarang, terjemahan langsung nama Kota Kinabalu ke dalam bahasa Inggeris akan menjadi "Kota Kinabalu" atau "Kinabalu City".

NAMA ASAL

Selain Jesselton, terdapat beberapa teori lain sebagai nama asal bagi Kota Kinabalu. Yang paling popular, seperti yang disebutkan di atas, Api-Api, atau hanya Api, yang satu perkataan Melayu yang bermaksud 'Api'. Ia dinamakan sedemikian oleh penduduk tempatan terutamanya Bajau untuk memperingati peritiwa membakar pejabat pentadbiran British di Pulau Gaya (Pulau Gaya) yang diketuai oleh Mat Salleh, serta insiden lain kebakaran yang biasanya dilakukan oleh lanun. Terdapat tuntutan lain, bahawa Kota Kinabalu sebenarnya dinamakan selepas sungai berhampiran yang dipanggil Sungai Api-Api. Selain Api-Api, nama bersejarah lain yang disyorkan adalah Deasoka yang bermaksud ‘di bawah pokok kelapa’ dalam bahasa Bajau. Bajau tempatan kononnya menggunakan nama ini untuk merujuk kepada sebuah kampung di bahagian selatan bandar yang dipenuhi dengan pokok kelapa. Nama lain adalah Singgah Mata yang secara harfiah bermaksud "mata transit" tetapi boleh juga diterjemahkan sebagai "menyenangkan mata". Ia adalah nama yang kononnya diberikan oleh nelayan dari Pulau Gaya yang merujuk kepada jalur tanah yang pada hari ini adalah pusat bandar Kota Kinabalu. Hari ini, semua nama-nama ini telah diabadikan sebagai nama jalan atau bangunan di sekitar bandar. Beberapa contoh adalah Lintasan Deasoka, Pusat Api-Api dan Jalan Singgah Mata.

GEOGRAFI

Kota Kinabalu berada pada latitude 5.983° dan longitude 116.067° dan terletak di pantai barat Sabah. Bandar ini terletak di dataran yang sempit di antara Banjaran Crocker di sebelah timur dan Laut China Selatan di sebelah barat. Terdapat enam pulau-pulau di luar pantai bandar. Yang terbesar ialah Pulau Gaya, tapak penempatan British yang pertama. Kira-kira 8,000 orang tinggal di sana. Pulau-pulau kecil, terutamanya yang tidak didiami, dinamakan Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Sulug, Pulau Mamutik dan Pulau Sepanggar di utara. Pulau Sepanggar terletak di utara Taman Negara bertentangan dengan Teluk Sepanggar.

Lima pulau (Gaya, Sapi, Manukan, Sulug, Mamutik) bertentangan dengan bandar, dan perairan sekitarnya, juga dikekalkan sebagai ‘Tunku Abdul Rahman National Park’. Taman ini dinamakan sebagai penghormatan pertama Perdana Menteri Malaysia, Tunku Abdul Rahman. Ini adalah tempat rekreasi yang popular untuk pelancong dan penduduk tempatan. Kota Kinabalu umumnya terasing dari seluruh negara, ia terletak kira-kira 1624 kilometer (1009 batu) dari Kuala Lumpur di Semenanjung Malaysia dan 804 kilometer (499 batu) dari Kuching di negeri jiran Sarawak.

CUACA

Kota Kinabalu mempunyai ciri-ciri iklim hutan hujan tropika dibawah klasifikasi iklim Koppen. Walau bagaimanapun, bandar ini mempunyai musim yang nyata lebih lembap dan kering. Dua monsun lazim ciri-ciri iklim bahagian Sabah ini adalah Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya. Monsun Timur Laut berlaku antara bulan November dan Mac dengan suhu yang sejuk dan hujan yang kurang, manakala Monsun Barat Daya berlaku antara bulan Mei dan September yang membawa suhu lebih panas dan hujan yang lebih banyak. Terdapat juga monsun yang terjadi dua kali berturut-turut antara-monsun dari bulan April hingga Mei dan dari bulan September hingga Oktober. Suhu perubahan sepanjang tahun adalah kecil. Walau bagaimanapun, April dan Mei adalah bulan yang panas, manakala Disember dan Januari selalunya agak dingin. Dalam tempoh ini (Disember dan Januari), beberapa lonjakan angin sejuk yang bertiup dari Siberia sekali-sekala boleh menurunkan suhu awal pagi hingga 20 ° C. Hujan berubah secara ketara sepanjang tahun. Februari dan Mac biasanya bulan kering manakala hujan puncak dalam tempoh antara monsun di sekitar Oktober. Pada dasarnya, kadar kelembapan adalah agak tinggi sepanjang tahun.

ETNIK BANGSA DAN AGAMA

Laporan Banci Penduduk Malaysia Tahun 2010 menunjukkan bahawa Kota Kinabalu mempunyai penduduk seramai 436,100. Penduduk Bandar hari ini adalah campuran pelbagai kaum dan etnik yang berbeza yang terdiri daripada Brunei Melayu, Kadazan-Dusun, Rungus, Murut, Cina dan Bajau. Orang-orang Cina kebanyakannya Hakka dan boleh dilihat terutamanya di kawasan Luyang. Kebanyakan penduduk di kawasan Penampang adalah Kadazan, manakala Bajau di Likas, Sembulan dan Karambunai. Secara lazimnya, orang Melayu dan Bajau adalah beragama Islam. Bangsa Kadazan di sini mengamalkan agama Kristian, manakala orang Cina menganuti agama Buddha atau Kristian. Terdapat sebilangan kecil kaum Hindu, Sikh, Animis dan sebilangan kecil daripada golongan sekular juga wujud. Terdapat juga penduduk Filipina yang agak besar di bandar. Gelombang pertama pekerja asing tiba di akhir abad ke-15 semasa penjajahan Sepanyol, manakala ada pelarian yang tiba pada awal tahun 1970 kerana masalah di selatan Filipina. Sejumlah besar daripada mereka hari ini, bagaimanapun, terdiri daripada pekerja asing yang datang lewat tahun 1970-an dan seterusnya. Kebanyakan pendatang awal telah memperolehi kerakyatan sebagai warganegara Malaysia, tetapi masih terdapat ramai pendatang haram tanpa dokumentasi yang benar di sekitar bandar.  Kebanyakan pendatang Filipina Suluks ini datang dari bahagian-bahagian selatan Filipina. Terdapat juga beberapa pendatang Indonesia yang datang dari Sulawesi, Jawa dan Kepulauan Sunda tinggal di sekitar bandar. Terdapat sejumlah kecil taburan penduduk India, Pakistan dan Eurasia di sekitar bandar. Bilangan ekspatriat yang tinggal di bandar, sama ada secara sementara atau tetap, juga telah meningkat. Kebanyakan datang dari Korea Selatan, Jepun, Australia, dan Eropah. Perkahwinan antara kaum terutamanya Kadazan-Cina adalah perkara biasa. Anak-anak berbangsa campuran Kadazan dan Cina disebut sebagai Sino-Kadazan atau hanya ‘Sinos’.